MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN - 8. marec

04.03.2010 Prešov

„Myslím, že taký Botticelli oslavoval krásu a filozofiu ženy každý deň, ale určite by nám tento medzinárodne uznaný sviatok, ktorému sa tešia nielen muži ale aj všetky romantické ženské bytosti vo väčšine krajín ...
Odbor sociálnych služieb aj tento rok zorganizuje v pondelok 8. marca stretnutie seniorov práve pri príležitosti MDŽ. Mesto si takýmto spôsobom každý rok uctí Prešovčanky, ktoré si pamätajú aj obdobia, kedy to ženy nemali v spoločnosti ružové. „Ale kedy mali, však? “ kladie polofilozofickú otázku primátor mesta P. Hagyari a zároveň prezrádza, že mesto pripraví malú pozornosť pre každú dámu a súčasťou bude aj bohatý kultúrny program. „Naši seniori sú úžasná komunita, s ktorou sa pravidelne stretávame, športujeme, plesáme, rozprávame len tak pri čaji, alebo sa smejeme na skvelých divadelných predstaveniach, ktoré oni sami nacvičia. “ Organizačný tím aj tejto akcie pochádza priamo z odd.starost. o seniorov a jeho vedúci Mgr. Žec dostal jednu zásadnú otázku: „Koľko takýchto MDŽ ste už pre seniorov zorganizovali? To už bolo asi veľmi veľa za tie roky, že? “ „No minimálne veľa, ak nie viacej“, odpovedal s úsmevom.

Drobné zaujímavosti z histórie tohto sviatku

V USA trvalo až do roku 1954, než vyhlásili rasovú segregáciu za nezákonnú. Až vtedy padla zásada „oddelení a predsa rovní“. Rasová segregácia v kolíske demokracie padla ďaleko neskôr, než v Rakúsko-Uhorsku po prvý raz vystúpili ženy s požiadavkou na volebné právo. Ruské ženy si 8. Marca 1917 uctili pamiatku ženských nepokojov proti vojne a chudobe v Petrohrade, ktoré prerástli vo februárovú revolúciu a abdikáciu cára. Dnes je MDŽ celosvetovou manifestáciou za odstránenie diskriminácie žien a za ich rovnoprávnosť. Pripomína sa v celej Európe, Amerike i Austrálii, oslavuje sa aj v Afrike.
OSN a ženské práva
A čo s tým má Organizácia Spojených národov? Nuž zakladajúca Charta OSN, podpísaná roku 1945 v San Franciscu, bola prvým globálne platným dokumentom, v ktorom bola rovnoprávnosť všetkých ľudí, bez ohľadu na pohlavie, zahrnutá medzi základné ľudské práva. Z týchto dôvodov sa OSN rozhodla od roku 1975 usporadúvať spomienkové akcie, počas ktorých sa nehovorí len o počiatkoch hnutia za práva žien, ale i o bilancii za uplynulé obdobie. O celkovom vývoji v oblasti ženských práv, napríklad práva na vzdelanie, na zárobok, na nemrzačenie dievčat z dôvodu \"tradície\", na osobnú bezpečnosť, na výchovu detí a ďalších, ktoré zďaleka nie sú na celom svete samozrejmé. Okrem OSN si Medzinárodný deň žien pripomínajú i viaceré profesijné organizácie. Motívy ich akcií bývajú smutné - napríklad keď ženský Pen Club vyzýva na prejavenie solidarity a pomoci väzneným novinárkam a pripomína mená zavraždených pri výkone povolania - ale i radostnejšie. Trebárs otvorenie nových spŕch pre ženy po zmene v mestskej pekárni, nová studňa, z ktorej netreba vodu do farbiarskej dielne vláčiť kilometre vo vedrách, zatknutie obchodníkov so ženami, vypovedanie zmluvy s vulgárnymi ochrankármi, či dokonca stavba závodnej škôlky. To, čo je v niektorých krajinách normou, je v iných zatiaľ takým snom, akým to bolo pre generácie našich zamestnaných prababičiek. V symbolický deň žien 8. marca je o čom premýšľať.

Iveta Adamová
 

Vyberte región